Úkol 9 + 11 (návrh bytu a domu)

30.04.2015 07:56

Na dnešní hodině PGr bylo naším hlavním úkolem seznámit se s programy na 3D modelování, přesněji programy na tvorbu návrhu domácnosti. Prvním z nich byl Sweet Home 3D. Tento program slouží primárně k neprofesionálnímu návrhu domu či bytu a jeho ovládání je intuitivní a jednoduché. (Grafika programu sice není nic moc ale svůj účel plní.) Zároveň program dovoluje importovat objekty stažené z internetu a tak si své navržené obydlí ještě více zútulnit a přizpůsobit. A naším úkolem bylo vytvořit v tomto programu návrh bytu 3+1. 

Homestyler? -Představte si The Sims bez simíků, vražte to do prohlížeče a přidejte špetku nepochopitelné logiky tvarování zdí. 

©2015 Jindřich Bär

Ale nyní se přes tento proces přenesme a dostaňme se časem vpřed k druhému programu (nebo spíše webové aplikaci) - Autodesk Homestyler.  Tato aplikace od společnosti Autodesk, která se doslova vyžívá ve webových aplikacích a cloud computingu, nabízí narozdíl od programu SweetHome3D i značkový nábytek, který se podle všeho dá někde sehnat (i když jsem žádnou z figurujících značek v životě neviděl). Naopak Homestyler neumožňuje import vlastních modelů, což bych klidně za možnost mít značkový držák na toaletní papír vyměnil. Tak nevím - na profesionální navrhování mi Homestyler přijde až moc neprofesionální, na takové to domácí navrhování až moc webový a flashový. 

Za mě tedy SweetHome3D vs Homestyler - 3,14159265358979323846 : 0

A nakonec samozřejmě ukázky mé práce:

SweetHome3D:

A Homestyler:

 

PS: Kdybych nevědel, že náš příští úkol bude v aplikaci TinkerCAD, pronesl bych něco ve smyslu: radši si natřikrát rituálně zlomím obě ruce v loktech ve jménu Mefistotela, než znovu pracovat s něčím od Autodesku. Tak nic. Možná jindy.